Povijest župe i svetišta

CIMG6579 CIMG6594 sv-ivo-u-podmilacju-hodocasca

VRIJEME NASTANKA CRKVICE SV. IVE U PODMILAČJU

Još uvijek je otvoreno pitanje o vremenu nastanka crkvice Sv. Ive u Podmilačju. Do sada nije pronađen nijedan zapisani podatak koji bi, barem indirektno, govorio o ovom problemu. Stoga se o vremenu nastanka crkvice može zaključivati samo iz njenih osobina i nekih pretpostavki.

Općenito je prihvaćeno da crkvica Sv. Ive potječe iz 15. stoljeća jer ima puno karakteristika gotičkog stila (bifora, pročelje, toranj). Na temelju stilskih osobina portala, vrijeme gradnje mogli bismo i još detaljnije precizirati u sredinu toga vijeka. interesantno je miješanje dvaju utjecaja: kontinentalnog i primorskog. Dok je građevino izrazito kontinentalnog tipa, portal je proizvod neke dalmatinske kasnogotičke radionice.

povijest-podmilacja-2Možda ne bi bilo presmiono niti pretjerano pomišljati n amogućnost da je crkva sagrađena nakon 1435. godine, kada se, kako dr. Lj. Thalloczy kaže, grade tvrđava i druge crkve u Jajcu, iako u ovom tekstu nema nikakva spomena o crkvici.

Moguće je također da se crkva počela graditi i nakon turskog osvajanja Bosne, dakle, nakon 1463. jer su dotadašnje crkve i samosta u Jajcu potpuno onesposobljeni za pastoralno djelovanje. No, ova se pretpostavka ne može potkrijepiti nijednim podatkom.

povijest-podmilacja

Zanimljivo je da fra Vjeko Jarak i fra Srećko Džaja konstatiraju slijedeće: “Kroz dugu povijest nastali su brojni spomenici,… razne zadužbine, crkve i svetišta… I stara crkvica Ivana Krstitelja u POdmilačju jest jedna takva zadužbina”. No, do sada nije pronađen nijedan podatak koji bi potvrdio ovu konstataciju, osim što to spominje i fra Zvonko Baković u svojim osobnim bilješkama.

Ono što je sigurno o vremenu nastanka crkve jest to da je ona srednjovjekovna građevina i po svom gotičkom stilu povijesničari kulture smještaju je u 15. stoljeće.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team